
یادداشت/ بررسی مشکلات و معضلات زیرساختی کلانشهر رشت
سجاد علیپور، فعال اجتماعی: امروز با گسترش شهرها و رشد آ شهرنشینی، همچنین افزایش مشکلات و معضلات ناشی از این فرایند و اهمیت یافتن مدیریت یکپارچه و توسعه متوازن، همهجانبه و پایدار شهر، بحث بهسازی زیرساختهای موجود شهری بیشازپیش قوت یافته است.
در این راستا بهسازی شبکه معابر شهری و همچنین شبکه فاضلاب شهری بهعنوان شریانی مهم و حیاتی دارای اهمیت ویژهای میباشد.
مسئله مهم پاسخ به این سؤال است که مشکلات و معضلات زیرساختی کلانشهر رشت با توجه به پایین بودن شیب عمومی در شهر چه اثرات و پیامدهایی بر توسعه شهری دارد.
بررسی تحقیقات علمی نشان میدهد که علت اصلی آبگرفتگیهای سطح شهر رشت هجوم آبهای سطحی سرگردان ناشی از بارندگیهای شدید از سمت زمینهای سپیدرود به سمت پشت مخابرات مرکز شش، کوی باهنر، کوی جماران، کوی معلولین، کوی حمیدیان، کوی صف سر و … بوده و با بالا آمدن سطح آب رودخانههای زرجوب، گوهررود و کانالهای زهکش حاشیه شهر، (نقاط تخلیه فاضلاب شهر رشت) خروجی لولهها به زیر آب میروند و باعث کاهش تخلیه جریان آبهای سطحی میشوند و به دلیل شیب کم زمین بسیاری از نقاط شهر دچار آبگرفتگی میشود. از سوی دیگر ساختوسازهای گسترده در سطح شهر که با وارد کردن نخالههای ساختمانی، شیرابههای بتن و همچنین استفاده از ماشینهای سنگین باعث انسداد و تخریب شبکههای فاضلاب شده و در مواقع بارندگیهای شدید ایجاد بحران میکند.
معابر شهری و همچنین کانالهای هدایت آب شهری بر اثر گذر زمان و عدم توجه به بازسازی و لایروبی آنها دچار تخریب فیزیکی و اکولوژیکی و بهتبع آن کاهش عملکرد میشوند. همچنین به دلیل اینکه وظیفه جمعآوری آبهای سطحی و فاضلاب شهری در رشت، بهصورت سنتی توسط یک شبکه واحد صورت میگیرد، بحث جداسازی شبکه فاضلاب شهری و آبهای سطحی از یکدیگر از اهمیت دوچندان برخوردار شده.